Tuesday, 23 October 2012

Happykan hati?..apa caranya?

Ramai yang cakap kan, bila ada duit semua boleh jadi boleh bahagia boleh buat macam-macam dengan duit kan?...Tapi ramai yang tak tahu dan ramai yang dah tahu yang duit tak boleh pun membeli kebahagiaan dan kegembiraan yang tulus mulus...abstraknya pengertian bahagia dan gembira memang tak ada gambaran dari kata-kata mahupun alunan instrumental belaian jiwa...=)

Mana letaknya kebahagiaan dari hati?..cara ia diinterpretasikan adalah banyak laku caranya dan kebergantungan pada hati individu itu..Mengambil contoh dari diri sendiri, aku lebih suka untuk berbelanja satu family bagi menggembirakan hati yang kudus ini dan timbulnya rasa kepuasan dari akar hati...Tidaklah aku seorang yang baik tapi itu cara aku yang aku selesa...tak kisah la kan, nak belanja apa-apa pun yang penting jangan terlalu berkira dengan soal duit dan jangan terlalu berlebihan dari kemampuan sendiri...

Ukur baju dibadan sendiri...Mungkin kita boleh happykan hati kita dan orang tersayang tanpa keluar satu sen dari poket jeans sendiri...Bagaimana?...Membantu apa yang perlu dengan bekerjanya tulang empat kerat kita untuk lakukan sesuatu yang memberi impak pada orang yang tersayang...Terlalu banyak cara lagi untuk dinilai cara menterjemahkan kegembiraan diri...yang penting lahirnya dari hati yang ikhlas...=)

Bagaimana lagi caranya?...Lu pikir la sendiri katanya Nabil..hehe..actually terlalu banyak caranya mengikut cita rasa hati seketul ini...lain orang lain caranya, ada yang suka bersendirian bila nk happykan diri, pergi jalan2 kat shopping mall, walaupun sekadar 'window shopping' je...kalau itu dapat happy diri anda...go on !...let it go with the flow...Sayangi diri sendiri itu penting dalam hidup kita sebagai hamba yang kerdil di dunia yang tiada penghujung ini...


Gambar atas ni time aku n Family makan kat MacD ... saja berkongsi rezeki dari Allah...

Sampai sini dulu aku...mana yang baik datang dari Allah dan mana yang buruk datang dari diri sendiri si penulis PenaTajamAku...=)
Post a Comment