Wednesday, 28 September 2011

Peringatan pada Kita semua...

sebagai renungan buat semua...

video

Thanx pada tuan video atas ni...aku ambil dari JKKK Fan Club  dalam Fb r...Video ni berkisar kejadian ribut yg berlaku semalam di Bandaraya Kuala Terengganu(27 sept 2011)...Mmg dashyat la...Walaupun sekejap je ribut ni tapi kesannya mmg mengejutkan semua orang...ini adalah amaran dari Allah bahawa jgn kita leka mengingati Dia...Maybe terlalu banyak dosa2 kita dgn Nya...nk2 sekarang dgn Maksiat yg berleluasa dimerata rata tempat...sama2 la kita mengisafi diri dan bermuhasabah diri...

Buta Cinta atau Cinta Buta ?

Cinta mmg membutakan...kerana cinta kita sanggup buat apa saja...sampai tak tercapai akal pun sanggup buat...kerana Cinta yg haram jadi halal...sampai sanggup gadai maruah pun ada...kerana Cinta mak ayah dan family dah jatuh ranking kedua dalam hati...Pertama???...Buah hati la kan...huhu...Puiihhhh...

Cinta mmg tak kenal siapakan...tak kira la dari pangkat mana pun...Cinta mmg tak dapat dipisahkan...dari pangkat pengemis sampai la pangkat pemimpin dunia...Cinta la paling dekat...Cinta juga tak kenal usia ...yg tua dgn cara tuanya...yg muda dgn cara mudanya...yg jarak usia berbeza sampai pangkat anak ayah ke,datuk cucu ke...Cinta juga la yg menyatukan...Tak kira usiakan???...

Buta Cinta atau Cinta buta mmg dua kata yg berbeza walau sama perkataan...Cinta buta(ready to die for her/him)...Buta Cinta(Rather to give anything for her/him ,even self dignity is naked out)...So just thinking the good one to choose...(beromputeh plak..hehe..)

Gambar Hiasan
Sorry kalau agak mengarut dan berjiwang...hehe...saja nak luahkan idea...komen2 la yee

Tuesday, 27 September 2011

Bush kalau dah lapar...


Hahaha..Mmg dasar tak berperi kemanusiaan...Belasah makan je apa2 saja...!!!...hahaha.....

Terlebih KAYA...kereta pun EMAS...

Dah kaya sgt la katakan sampai kereta pun boleh disalut dengan emas...hehe...


Agk2 ada berani ka nk bawak merata-rata tempat...hehe...mmg hilang la kot...

Jalan-Jalan Makan dicari

Ni time aku tengahari kelmarin,time lunch bersama Family tersayang...bukan pasal Family aku entri tapi pasal kedai makan yg special bagi aku...Warung Nangka...Pernah dgr x?...nk promote sket la...

Lokasi kat Jln Banggol,Kuala Terengganu(lorong depan stesen Bas MBKT)...pndai2 r cari yeee,aku tak tahu spesifik address die...waktu operasi dari 11.00 pagi sampai sold out semua makanan(biasanya dalam kul 2 ptg dh sold out la)...hehe...menunya ringkas je dari golongan mee je(mee goreng,kuew tiaw goreng,mee bandung dan kuew tiaw bandung)...

Bagi sesiapa yg dh jemu makan nasik time lunch,bleh r try Warung ni yee...Warung ni dah 37 tahun beroperasi sejak dari tahun 1977 ,.. mak aku dan kwn2 antara pelanggan yg terawal sampai la sekarang still beroperasi lagi...tapi mak aku cakap mmg rasa tak pernah berubah dari dulu lagi...Terbaik Tort !!!...Pak Man(owner) mmg still maintain cara masak dan rasanya...agk2 apa la secret die eik???...hehe...

Ni gambar yg sempat aku snap...


Mee Goreng dan kuahnya


Kuew Tiaw Goreng

Mee Bandung

Menu dan harga
Siapa ni???..hehe..
penaja camera:Nokia E5 Aku..hehe...

Hatiku diketuk...

Jln2 kat blog Abg Ben Ashaari tadi...terpikat aku dgn entri beliau yg tak pernah mengecewakan...mmg betul bagus entri tu...tak nak tulis byk2...klik je sini Ben Ashaari

layan dan amati dan renung2 kan...

Sunday, 25 September 2011

Diana Amir pun kena la...

Ntah mcm mana la cerita yg Diana Amir Bertudung pasal mimpi hari kiamat...Diana mmg menafikannya...Aku tahu ni pun dalam newspaper semalam punya...kalau baca dlm internet lain cerita tapi dlm newspaper lain plak...huhu...apa nk jadi la yeee...siapa la yg pndai sgt buat cerita pasal hari kiamat tu yeee...

Nk igtkan yeee bila2 kalau nk sebar sesuatu tu biar la dari nas yg betul dan tepat kalau mmg lain la jadinya...dan jgk boleh timbulkan Fitnah pada orang...Ingat!!! Dosa fitnah besar dari membunuh tau....so hati2 la bila nk sensasikan sesuatu cerita jgn sampai cerita terpesong....

Sekadar ingatan utk diri dan utk semua jgk...'Baik Diam dari kita berkata-kata itu boleh memburukkan sesuatu'.....Renung-renungkan...


Friday, 23 September 2011

5 Pencuci Muka untuk LELAKI


Kalau Women jaga kecantikan...Men pun mesti nak jaga kekacakan juga kan...biasanya lelaki ni tak la byk sgt produk untuk jaga kekacakan...yg paling harus diguna pun pencuci muka la...Haruslah....

Ni dia antara pencuci muka yg biasa ramai lelaki pakai(dari pemerhatian aku)...


1.Biore For Men

2.Nivea For Men

3.Oxy

4.Olay For Men

5.Garnier For Men

Byk lagi jenis pencuci muka lain yg ada untuk lelaki tapi pilih la sebaiknya yg betul2 serasi dengan jenis kulit anda...

kerana kekacakan milik setiap insan...hahax...

Thursday, 22 September 2011

Giliran Diana Amir dan Siti Nordiana

Dah lama rasanya tak jengok blog aku ni...Dah seminggu tinggal laptop kat rumah utk meneruskan perjuangan Study utk Final exam...Baru dapat tahu yg  Diana Amir dan Siti Nordiana pula yg bertudung...Alhamdulillah...suka aku dengar org2 yg berhijrah dari Buruk pada Yg lebih baik...Dan mmg sepatut macam tu la kita tiap2 hari kita...Sentiasa berubah ke arah yg lebih baik...



Diharap perubahan yg kekal hingga bila2...insyallah....Cantikan kan kan kan...hehe...

Saturday, 17 September 2011

Saja-Saja Bersahaja

 Tak ada pape nk kata...So just renungkan kata2 Hayley Williams(Paramore) ni...


Thursday, 15 September 2011

Kuah Laksa Merah

Mesti tgh2 fikir nk buat apa utk Rumah terbuka So ni Resipi masakan yg biasa dibuat utk rumah terbuka tapi boleh juga utk hari-hari yg tak raya...sepanjang hari pun boleh..hehe...

Bahan-bahan:-

Bawang merah
Bawang putih
Halia
Kunyit
Lengkuas
Serbuk ketumbar dan jintan manis
Kerisek
Ikan selayang
Asam keping
Garam dan serbuk perasa
Gula Merah(Nisan)
Santan
Ikan Masin(1ekor)
Sedikit Kelapa putih(dilumatkan)
Lada Giling

Cara nk Masak yeee:-

Mula2 Bawang merah,bawang putih,kunyit dan lengkuas digiling atau diblender...Kemudian Masukkan semua bahan2 tadi dalam periuk dan dibuka apinya kecuali kerisik yg dimasukkan kemudian ketika terbit minyak.Masak hingga menjadi pekat...

Ulamnya :-
Timun, kacang panjang, taugeh, terung...

Mudah je kan...SElamat Mencuba !!!

Tuesday, 13 September 2011

Jangan jadi macam Ben Williams !!!

tuuuuttttttt....Geram pula aku tgk bola sepak tadi peringkat kumpulan Piala Malaysia(Negeri Sembilan Vs Terengganu)....Mana tak geram kalau dah referee pun berat sebelah wei...!!!..ni la kalau pengadil muda yg handle perlawanan...kurang pengalaman la...nasib la kan dapat referee mcm ni...

Dah la Ganu kalah 1-0.....Tapi nanti dulu !!! masih ada peluang la...huhu...Tunggu la nanti saat pembalasan...!!!...

Ben William masih segar dalam ingatanku..huhu..
Biar aku remind semula kat semua..dalam gambar atas ni la Ben Williams pengadil dari Australia...Mmg pengadil yg paling 'Bias' pernah aku tgk...tak tahu r nk cakap apa time tu,mmg geram sgt2 !!!...Time tu Malaysia vs China Sukan Asia 2010 di stadium Tianghae,Guangzhou,China(13 Nov 2010)...Mmg terlalu nampak r Ben Williams ni 'Bias'...Sikit2 layankan kad la,sikit2 free kick la...apa2 la...mcm2 la...Asyik je cari salah Malaysia Time tu...huhu...

Nampaknya Ben Williams dah jadi idola kot sbb aku tgk ramai la pengadil pelapis yg Berat Sebelah !!!..Pada para pengadil Malaysia please r be Fair and Square...

Radhi OAG Pernah Berkata...

Nk tahu apa Radhi OAG pernah kata???...'Teruskan Perjuangan yg Belum Selesai...Peace!!!'...ni la kata-kata Radhi yg masih aku ingat dan pegang...Dia cakap mcm ni ketika Dia jadi Pengkritik utk Budak2 AF(musim ke berapa aku xigt la)..hehe...
Perjuangan akan tetap diteruskan walau apa jua rintangan yg melanda...yg penting kita tak mudah mengalah dan sentiasa berjuang ke jalan yg benar...So perjuangan aku yg paling dekat sekarang dalam menuju Final exam...dah mcm nk perang la utk aku...Smpai titis peluh akhir aku habiskan perahan otak aku ni...Insyallah...

Radhi OAG sekarang pun dah cuci tangan dari najis dadah yg menghantui hidupnya selama bertahun-tahun sebelum ini...Rumah Pengasih adalah sebagai Platform utk Radhi berubah menjadi yg lebih baik So mmg betul la yg Radhi masih meneruskan perjuangan hidup yg belum selesai... Kata org 'kata-kata yg baik akan diteladani tapi kata-kata yg buruk bisa jadi Barah pada hati'...Renung2kan...

Monday, 12 September 2011

Masa Terlalu Pantas Berlalu...

Pejam Celik Pejam Celik dah study week aku rupanya...Sekejap je aku rasa...Rasa macam tak ready lagi nk Final Exam yg start 19hb ni...huhu...Mesti korang pun perasankan yg masa sekarang ni cepat je berlalu,nk2 kalau masa yg emas tu tak digunakan dengan sebaik-baiknya...

'Sesungguhnya Manusia hidup dalam kerugian kecuali bagi mereka yg beriman'...renung2kan...Pada yg masih belajar,belajarlah bersungguh-sungguh yeee...gunakan peluang yg ada sebaiknya...pada yg bekerja,bekerjalah seikhlasnya kerana ia juga sebahagian dari ibadah dan amanah...Pada yg tersalah pilihan,belum terlambat utk memulakan hidup yg baru dengan pilihan yg lebih tepat...insyallah,moga kita diberkati Allah...

Sekadar berpesan utk diri sendiri dan kawan-kawan yg lain...

Sunday, 11 September 2011

Raya Tak Jadi !!!

video

Ni la Thriller utk Filem terbaru 'Raya Tak Jadi' di arahkan oleh Prof Madya A.Razak Mohaideen yg akan ditayangkan pada15 september 2011.Filem ini menampilkan Johan Raja Lawak dan Saiful Apek sebagai gandingan watak utama dan disokong dengan pelakon lain iaitu wan sharmila, Dato'Jalaludin Hassan, Noreen Nor dan ramai lagi...

Jom Pakat ramai gi tgk Filem ni yeee...Kasi naik kita punya industri filem...hehe...

Pilihan ditangan ANDA !!!

 Renung2 kan gmbar atas ni...Setiap haluan yg kita pilih akan membawa kita kemana arah yg sepatutnya...Jika Baik pilihan kita ,maka Baik la kesudahan utk kita...dan juga sebaliknya...

Disetiap persimpangan hidup pasti ada pilihan yg mesti kita buat...Jika tersalah pilihan kita mungkin ada 'U-turn' point buat kita tapi mungkin juga jalan pilihan kita adalah 'one way'...

Hanya pilihan yg bersandarkan Allah yg pastinya benar utk kita...Choose your way, Dont let the way choose you where to go...You're deserve to choose it...!!!

Selena Gomez & The Scene - Who Says



Best jgk lagu ni...suka jgk tgk Selena Gomez ni yg cute jek...xsesuai la ngan justin bieber,,,ngan aku la sesuai,,,hehe..(berangan)..so layan yeee...hahax...Lirik bawah ni...

Selena Gomez - Who Says

I wouldn't wanna be anybody else
hey

[Verse 1]
You made me insecure
Told me I wasn’t good enough
But who are you to judge
When you’re a diamond in the rough
I’m sure you got some things
You’d like to change about yourself
But when it comes to me
I wouldn’t want to be anybody else

Na na na
Na na na

I’m no beauty queen
I’m just beautiful me

Na na na
Na na na

You’ve got every right
To a beautiful life
C'mon

[Chorus]
Who says
Who says you’re not perfect
Who says you’re not worth it
Who says you’re the only one that’s hurting
Trust me
That’s the price of beauty
Who says you’re not pretty
Who says you’re not beautiful
Who says

[Verse 2]
It’s such a funny thing
How nothing’s funny when it’s you
You tell ‘em what you mean
But they keep whiting out the truth
It’s like a work of art
That never gets to see the light
Keep you beneath the stars
Won’t let you touch the sky

Na na na
Na na na

I’m no beauty queen
I’m just beautiful me

Na na na
Na na na

You’ve got every right
To a beautiful life
C'mon

[Chorus]
Who says
Who says you’re not perfect
Who says you’re not worth it
Who says you’re the only one that’s hurting
Trust me
That’s the price of beauty
Who says you’re not pretty
Who says you’re not beautiful
Who says

[Bridge]
Who says you’re not star potential
Who says you’re not presidential
Who says you can’t be in movies
Listen to me, listen to me
Who says you don’t pass the test
Who says you can’t be the best
Who said, who said
Won’t you tell me who said that
Yeah, who said

[Chorus]

Who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
trust me
That's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful
Who says

11 September 2001


Semua mesti  tahu kan tarikh ni...Time tu aku nk ambik UPSR...di malam yg indah itu aku tidur awal pasal nk exam kan...tuuuutttttttttt.....Mimpiku terganggu..huhu...bunyi la kecoh kan ruang tamu,masing2 tgk tv...Aku pun agk terkejut r dgn berita America kena attack !!!..Pusat dagangan dunia WTC runtuh n Pentagon jgk turut terjejas time tu...Tapi paling aku benci start dari tarikh ini sbb dari tarikh ni la kita yg muslim dituduh sebagai terrorists...Sial la kau America !!!...sbb tarikh ni la Osama Laden kena buru...sbb tarikh ni la Islam dicop dgn pelbagai tuduhan buruk...mmg tarikh ni byk la menjadi penyebab kepada byk peristiwa...Sampai sekarang konspirasi 11/9 belum terungkai...yg pastinya byk yg aku baca dan dgr dari sumber2 yg boleh dipercayai mengatakan semua ini dalangnya adalah dari America dan Israel sendiri sebagai sabotaj kepada umat islam bagi kepentingan politik dan kekayaan dunia dan jgk sebagai modal utk menyerang negara2 Islam seperti Afghanistan,Lubnan,Iraq dan lain2...Dunia akhir zaman yg kuasa besar disanjung dan yg tiada kuasa dtindas...yg berharta dipandang mulia dan yg miskin dipandang hina...wallahualam...

Sekilas gambar Imbas kembali...

Dipercayai gambar sebelum diserang







Setakat ini dulu dari aku...sebelum melalut panjang...hehe...aku hanya berkongsi pandangan aku...Segala yg terjadi ada hikmah dan pengajarannya...

AKU DAN BUDAK CUTE

Ni dia Budak Cute aku punya...hehe...Name dia Ahmad Naqib bin Mahathir Saliman...Budak ni ada gelaran yg Special aku bagi > 'BOS'...hehe...sebab dia suka sgt tgk cerita 'KL Gangster'...Kalau dah tgk cerita tu mmg tak leh gerak memana la,asyik je layannn cerita tu...hehe...Mmg Bos ni pun suka posing2 kalau snap gmbar..nk jadi model kot...hahax...Muka Bos mmg selamba derk jek...tapi kdg2 manja jgk la...yg penting Cute sgt kalau time ngajuk..hahax...I love U BOS !!!

Saturday, 10 September 2011

Superbikes!!! Impianku!!!

Moto dan aku tak dapat dipisahkan...cewahhh...hehe...Tapi memang sejak kecik lagi berangan nk bawak moto besar...hehe...So ni antara model yg berjaya memikat hatiku...

Kawasaki Z100/Z750


Modified Z1000


Nabil pun punye Z1000
Suzuki Gsx 1000/750

Gsx1000


Gsx750

Modified Gsx 1000
Teringat aku time sekolah rendah dulu aku pernah naik moto besar ni,time tu aku naik Honda Gold Wing...Tanya Abg Bro tu, "macam mana nk beli moto besar?"...Abg Bro tu jwb,"Adik kena belajar rajin-rajin,kerja pun mesti baik,gaji kurang2 Rm5000 sebulan",....So sejak hari tu la aku dah aspire nk jadi mcm Abg Bro tu...Insyallah segala impian aku akan tercapai...Amin...



Thursday, 8 September 2011

Asyik Naik jeeeee

Naik naik naik...yg terbaru aku baca Pek permulaan dan topup dikenakan cukai sebanyak 6% mulai 15 september ni...so nnti topup kena la tambah 60sen yeee...

Perasaan tak satu je yg dari dulu asyik turun je...???...Hujan la...hahax...Mmg dari dulu turun je...hehe...just kidding :)

Wednesday, 7 September 2011

Test !!!

Ambik kau 3 test hari khamis ni...huhu...!!!...Kalau time relax mmg best saja kan...tapi bila tiba saja Test...Mmg otak sakit woo !!!...Study study study...Walaupun aku ni jenis yg relax n cool saja tapi mmg risau la jgk kan bila Test...Mcm mana soalan la keluar agak2nya...huhu...Jngn la pelik dari yg biasa !!! ...

Sekadar Hiasan
Inilah lumrah kehidupan sebagai insan bergelar 'student' but not 'stupid'...hehe...Terima apa saja dgn hati terbuka dan hadapi test dgn senyuman...;D...Selamat BerTest yee...Good Luck !!!...Usaha eskalator kejayaan !!!

Be well prepare for your Exam@Test...Everything will fine...Insyallah...

Tuesday, 6 September 2011

Virus Malas Menular...

Malas oh malas...kenapa engkau malas uh???...huhu...Stupid question...kalau dah kena virus ni mmg agk payah nk baik kot...semua kerja la jadi malas...semua kalau boleh nk mudah saja...mcm aku sekarang tercucuk virus ni,terus jadi malas nak study, padahal test dh hari khamis ni...huhu...tidur saja la yg rajin nk buat...hahax...

nak ingatkan la pada diri aku n kwn2 lain...jgn la malas yeee...Malas BOleh bunuh Cita-Cita !!!...Jadi la rajin macam semut,jangan !!! Malas macam beruang Panda ...

Rajin oh Rajin...Dtg la engkau kepadaku,berdamping la padaku...hahax....

Monday, 5 September 2011

Raya raya raya...

Mood raya nampaknya masih ada kan...pada sesiapa yg dah pose enam,hari ni raya enam la kan...pada yg belum mcm aku ni,jom2 la kita mulakan berpose enam yeee...rugi wooo kalau tak buat...dah mcm pose selama setahun ganjarannyeee...!!!...Sape xnk kan???..hehe...

nk sambung time raye ketige hari tu...mmg sehari ni aku rase best raye,mmg full jadual round2 the world..hihi..Malam tu gi keluar dgn siblings aku r...Dalam pada overnight round2 bdr KT ni...teserempak la dgn kereta Zizan Raja Lawak kat kedai makan...cari2 jgk aku kalau2 ada lepak kat situ tp xnmpk hidung pun..hehe...maybe dia lepak kat car wash sebelah kedai makan tu sbb setahu aku Zizan pernah kerja kat situ sebelum jadi Popular ni !!!...


 Tapi lagi tension aku bila saja aku nk duduk kat kerusi kedai makan tu,..'sorry, makanan dah hbis !!!'..huhu..kecewa den...angkat kaki la bawa diri cari kedai lain,lama jgk la round2 cari kedai mkn tp last2 dpt kedai mkn yg hampeh jek..menu 'nasik goreng saja ada'...dah lapar belasah je la...kedai mkn darurat time raya...lepas tu gi la round2 lagi bdr KT...bertembung plak skali lagi dgn kereta Zizan tapi kali ni kereta dia bergerak la..hahax...just lambai2 je la kan...ramai jgk kwn2 die yg escort belakang..huhu..biasa la kan...time tu dah pukul 3pagi...mmg Zizan lepak puas2 r kot dgn geng2 dia,maklum la ssh nk cuti kalau popular..hehe..

sampai sini dulu r..nk tidur dah..huhu..bangun2 study..insyallah..sesape belum tgk cerita 'Hantu Bonceng'...tgk la yee..hehe...sempat lagi promote free...dgr kata 5hari dah kutip 5juta...Fuh !!!

Sunday, 4 September 2011

Best sgt ke Filem 'Hantu Bonceng'???

Dah masuk raya ke-6 hari ni...Baru terasa nk update blog ni..hehe..Dah jadi malas sbb baham byk sgt makanan time raya ni...Time Raya ke-3 pergi tgk wayang cerita Hantu Bonceng dgn family...Mmg best r !!!...kelakar gila ...Mmg menjadi Filem ni...tiket pun ssh nk beli,nk tgk hari raya ke-2 tapi full house woo!!!...so raya ke-3 baru dpt tgk tapi mmg aku mcm tak puas tgk sekali,rasa nk tgk pula...ada org nk belanja aku???....aku ON saja...hehe...Lepas saja pada tgk wayang kat mesra mall tu...Terus balik K.Terengganu...sampai saja sana terus pergi open house Zizan Razak...hehe...memey sampai hajat r nk pergi open house Zizan...Mmg Zizan cool saja....Sempat juga cakap sikit2 dgn Zizan...Memang terbaik tort !!! Hantu Bonceng mmg kelakar Tort...!!


Time kat open house Zizan


Suka Sgt Time jumpa Zizan raje wak..hehe..
Dalam seharian raya ke-3 ni..byk r kenangan manis...hehe...tapi sambung cerita lain kali r pula...dah ngantuk nak tidur r...Sapa2 yg belum tgk 'Hantu Bonceng'...sila2 lah angkat kaki ke panggung yg berdekatan...Best!!!...sokong la industri Filem Malaysia...