Monday, 29 August 2011

Tips Balik Kampung...

ooooo...Balik kampung....oooo...balik kampung.....Balik kampung memang best la kan...dah mula musim balik kampung ini...Ada yg balik dgn Bas,Motor,Kereta dan apa2 pun la...Asalkan selamat sampai sudah la yeee....hehe....Apa yg Penting kena selalu hati-hati bila dijalan raya...jangan!!! ingat jalanraya ni litar Sepang utk berlumba pula yeee....

Aku bagi tips utk balik kampung...
 
1.Time ingat Time tu kita kena ambik...
   yg ni mmg biasa berlaku dgn aku...mula2 tu igt nk ambik barang itu ini tapi bila dh kita tangguh utk ambil mmg tak ingat la...So ingat!!!ambil sementara ingat...kan ada yg lupa baju raya...hahax

2.Packing barang awal2 yeee
   yg ni mmg utk memudahkan kita dan bagi melancarkan persiapan nk balik kampung...kalau packing awal2 baru tak kelam kabut kan so kita akan lebih tenang dan nanti tak ada la habis org kena marah kalau tersilap sikit saja...hehe...

3.Jgn!!! lupa servis kereta...
   yg ni mmg penting utk perjalanan kita lebih lancar...yg penting utk keselamatan kita dalam perjalanan,selamat pergi selamat sampai...kalau rasa servis kat kedai agak mahal boleh buat sendiri pun tak apa...check aspek yg penting seperti tayar,enjin dan lain2 yg penting...

4.Pastikan cukup tidur utk memandu...
   tidur penting supaya kita berfikir waras dan be alert dengan jalan semasa memandu dijalan raya...kita ni bukan la robot kan so memang memerlukan rehat yg cukup...dan kalau time memandu rasa mengantuk,take your time...berehat la kat tepi2 jalan,tak pun berhenti di kawasan perhentian yg disediakan...

5.Fokus pada pemanduan...
   time memandu tu jgn la time tu jgk nk htr mesej la,nk call org la...guna la handsfree kalau perlu sgt utk call org yeee...Igt!!! jgn lupa pakai seat belt(bkn sbb tak kena saman saja) tapi mmg penting utk keselamatan kita...

Setakat ini saja dulu moga2 dapat sedikit input ingatan pada kita...SELAMAT BALIK KAMPUNG !!!
Gambar hiasan:jgn jadi mcm ni!!!...hehe...

Sunday, 28 August 2011

Nasi Lemak Bawah Rumah

Yang ni bukan Nasi Lemak 50sen yeee...hehe...Tapi yg nasi lemak Baik Punya wooo!!! 2 ringgit Punya Nasi ni...hehe...

Jgn fikir lain plak yeee..ni mmg nk cerita pasal nasi lemak yg glamour kat Ganu ni...Memang beratur panjang kalau nk beli nasi lemak ni...

Lokasi:Jln Pasir Panjang(dekat dgn FLat Gelong Bilal)
Harga:Rm2 sebungkus
Waktu:Start Dari 2pagi tapi x tahu sampai bila(biasanya mmg habis awal)

Ayah aku yg pergi beli nasi lemak ni dah kena tunggu sampai 1jam15minit53saat..huhu..mmg lama la kan,Tu pun dapat 5bungkus saja(nk beli dlm 9bungkus)...kesian kat org lain lagi yg beratur time tu...Tapi mmg berbaloi tunggu lama pun sbb rasa nasi lemaknya mmg best!!!nasinya byk jgk,ikan pun byk je,ikan bilis rangup molek...Mmg Terbaik!!!...

gambar Sekitar kedai...






Kucing Pun Juling la...

Memang jarang utk kita nampak kucing juling kan???...Ni aku jumpa masa berbuka kat Giant baru ni...Kesian juga aku tgk kucing Cross Line ni...huhu...Apa2 Pun Kucing ni mmg comel !!!...



Mahakaya Allah menjadikan sesuatu ada sebab musababnya...

Wednesday, 24 August 2011

Mengapa adanya Cinta???


Kerana cinta kenal Allah
kerana cinta kenal Rasullullah
kerana cinta kenal Al-Quran
kerana cinta kenal sesama umat
kerana cinta kenal sesama makhluk lain
  
banyak wujudnya sesuatu kerana Cinta...
 
Bercintalah kita dilandasan islam yg benar...
Tiada kata dapat digantikan dengan cinta...

Nabila Huda Minta Cerai !!!


Apa dah jadi dgn Nabila Huda???...tak ada angin goyangkan pokok rumah tangga dorang tapi tetiba saja cerita Penceraian keluar !!! 

Sampaikan Ayahnya sendiri,Amy search pun terkejut !!.. 

Entah la kan,tunggu saja dari mahkamah nanti,tak pun biar dengar dari mulut empunya badan yg nk cerai ni...nantikan...

Kenapa artis suka bercerai???

Kalau aku ada segalanya...

Memang bahagia la kan kalau segala di dunia ini menjadi milik kita...Wish saja apa yg dihajati terus ada depan mata...haha...Memang best kan!!!

Mcm ini gambarannya bila kita di dalam syurga...apa saja yg diniat dihati pasti dikabulkan...
Moga2 kita adalah antara golongan yg memburu tempat tersebut...Insyallah...sama2 kita saling mengingati dan berjuang menuju kebahagiaan yg abadi ini...

Ingat!!! Amar Makruf Nahi Mungkar...lakukan la segalanya kerana ALLAH swt...

Monday, 22 August 2011

Masih relevankah Kad Raya???

Laluan kad raya sekarang semacam sunyi kan...dengan zaman yg urban ni,dah tak ramai yg berbalas kad raya sebagai pengganti diri kita mengucapkn Happy Raya...
 Kalau dulu la,kad raya la menjadi pilihan utama kita untuk mengeratkan hubungan,tak kira la antara sanak saudara ke,yg tgh hot bercouple ke...Sekarang ni,SMS je la...
Bagi aku la memang mudah SMS tapi tak berapa nk rasa raya tu,kata org tu...tak Thrill r...SMS 2,3hari pastu mesti dh delete SMS tu...tapi kalau kad raya boleh simpan buat kenangan,tak pun gantung dalam rumah ke...huhu...
So bagi aku memang still relevan diteruskan tradisi kita membalas kad raya,kalau boleh tu buat sendiri dgn tangan kita,baru lagi bermakna kad raya kita utk diberikan org yg bermakna buat kita...hehe...
Tepuk dada tanya selera sendiri...Ada sape2 nk htr kad raya utk aku???...hahax...
 

Sunday, 21 August 2011

Baju Raya???Perlu ke???

Dah mai dah..tu dia..hari raya la yg dtg lagi yeee...hehe...Memang semua tunggu saat kemenangan kita setelah berpuasa di bulan Ramadhan yg mulia...Mesti sekarang masing2 dah beli baju raya kan???...Aku pun dah beli...hehe...Aku beli apa2 yg termampu saja,kalau masih pakai apa salahnya kan ulang tayang lagi tahun ni...Nk igt kan yeee,bila berbelanja raya jgn la terlalu ghairah sampai melangkaui kemampuan kita...Beli sekadar yg termampu...Igt !!! pada yg mereka yg tak mampu, kita gembira tapi saudara2 kita masih ada yg 'kais pagi mkn pagi,kais ptg mkn ptg'...Kalau mampu utk memberi mana2 pakaian yg lama kepada yg miskin...Silakan, kerana besar pahalanya pada mereka yg suka berbuat kebajikan...Insyallah sama2 kita saling membantu pada yg miskin...Aku bukan Ustaz tapi bukan hanya Ustaz yg perlu berdakwah...Igt!!! saling mengingati itu adalah tuntutan bagi umat Islam...Jalankan tanggungjawab kita...:)....

Gambar hiasan:bergaya dgn baju raya...HAHA...
Sekali lagi...
1.Jangan Boros...
2.Pakai baju tahun lepas pun tak kisah...
3.Kalau nk jimat,guna konsep 'mix and match'...
4.Derma pakaian lama pada mereka yg perlu...'tepuk dada,tanya iman'
5.Happy dan syukur dengan rezeki dan rahmat Allah...

itu saja la dulu...Sayoonara...:)

Saturday, 20 August 2011

Jangan disangka pakai selipar jepun tak boleh mengubah dunia !!!!

Ni frasa yg aku saja2 reka...hahax...maksudnya lebih kurang dgn 'Dont judge a book by its cover’....atau org selalu sebut jangan pandang seseorang sebelah mata....bila kita jumpa seseorg tu jangan !!! kita buat andaian negatif yeee..be positive la...kita jgn terkejut kalau budak yg kita kutuk tu,besok2 maybe dia la jadi bos kita...!!!....aku biasa jgk tgk dan dgr bila org kerja promoter ke,kerja butik ke...mall ke memane la....mmg ade r jgk org mcm ni,,gi masuk butik seluar jeans/kasut jenama terkenal kt memane la tapi tak dilayan sama mcm org yg pakai dgn standard yeee...(memandang sinis)...Aku mmg suke pakai simple dgn sandal/selipar mmg fav aku la kan...Aku pernah jgk kena mcm ni...So jgn igt aku tak ada duit nk beli itu barang yeee...
Aku bukan apa la,kita kalau dah kerja tu,kena la 'mesra alam' yee...Nk kalau kerja dgn org ramai...Murahkan senyuman yeee...tak kira la customers tu mcm mana sekali pun tapi tu tanggungjawab sbg memegang amanah utk kerja kita...jgn sombong la...tak ke mana pun kalau sombong2 ni....Ingat!!!...

Sekadar Ingatan Buat Semua...

Hantu Bonceng

Nk cadangkan kepada sesiapa yg ada banyak ruang masa time raya nanti,boleh la raya kat pawagam yeee....jom2 tgk filem baru dari Ahmad Idham...Hantu Bonceng...dengan menampilkan Zizan Razak sbg Amran(Hero) dan (Heroin) Juliana Evans sbg Ayu/Maya...dan turut dibintangi oleh Jue Aziz,Salehuddin,Cat Farish dan Ramai lagi...

Aku dah tengok Thriller Filem ini...Memang Best!!!...Memang Kelakar Habis...Sampai gusi tercabut pun tak sedar kot...hahax...So nantikan kemunculan filem ini Aidilfitri nanti...


Thriller ini utk sesiapa yg belum saksikan...

Friday, 19 August 2011

Lagu Raya Sepanjang Zaman


Raya!Raya!Raya!...dalam 11hari lagi kita akan menyambut Hari Raya,hari keraian bagi umat islam setelah sebulan berpuasa...macam biasa la sekarang dah boleh dengar lagu raya diputar dj radio di corong radio masing2...So aku nk kongsi lagu raya yg menjadi hiburan telinga kita setiap Hari raya kita...

Aman Shah-Kepulangan anakmu
Anuar ft Elina-Suasana Hari Raya

Black Dog Bone-Cahaya Aidilfitri
Khairil Johari Johar-Sepasang Kurung Biru
Mamat-Ku Pohon Restu Ayah Bonda
Fazley-Seribu Kemaafan

Rafeah Buang-Selamat Hari Raya

P.Ramlee-Dendang Perantau

Sudirman-Dari Jauh Ku Pohon Maaf

Raihan ft Nowseeheart-Hari Raya Untuk Semua

Ini lah antara Lagu yg menjadi Fav aku...Ada lagi lagu lain yg best kan...tapi ini antara yg tak lenyap diluput zaman...hehe...Ada yg nk tuju lagu???...hahax...

Lepas ini nk buat true tones utk Handphones plak yeee...See ya !!!

Tuesday, 16 August 2011

Study !!!....Dont Stado !!!....

Di malam yg indah ini nk kongsikan sikit bab Study...Study is Belajar...So Fokus utk study saja...semasa study jangan time tu juga nk online Fb la...nk main Msg la...Nk makan ke apa...Jangan !!!....When you do something,just concentrate on that thing only....Cewah...ckp org putih plak...hahax....Tapi !!!...ada Subjek yg kita boleh buat time tgk tv@dgr radio ke...kalau bagi aku subjek Math la,Calculus ke apa...Its okay kalau sesuai dgn jiwa korang...(",)....Study selagi termampu...Baca pula tips kt bawah ini yeeee....


Tips Study:
1.Pilih waktu yg sesuai...
Memang penting utk kita pilih waktu yg sesuai dgn jiwa masing2...Biasanya time malam dan Pagi time paling best kalau nak study...tp time paling proaktif utk otak manusia adalah pada waktu pagi,selepas subuh jgn terus tidur yeee!!!take time for study...
2.Fokus pada satu subjek...
Dalam satu2 masa tu mesti fokus pada satu subjek saja,kalau tak memang akan hilangkan fokus untuk study dan hilangkan mood utk study bcoz terlalu byk utk tumpukan pada apa yg kita nk study...
3.Study dgn kadar yg sesuai
Jangan study sampai 1jam@2jam tanpa henti...otak nk relax juga beb!...take a rest lepas 35 minit study...tp jgn lama2 sgt rest yeee...nnti mmg dh tak balik2 kat meja study...huhu...rest la dlm 5 minit saja,buat apa yg patut,minum ke apa...
4.Position time study...
Yg ini memang penting juga la...jgn study dalam baring@meniarap...Confirm mengantuk la kalau position macam ini....Position kena duduk macam biasa la,duduk atas kerusi,lepas tu guna meja study la kan...hehe...Mengikut apa yg aku tahu position macam ini,mudah utk ilmu yg kita study tu masuk dalam otak kita.....
5.Study in Group...
kalau study group ni mmg mudah utk buat perbincangan ke apa,kalau tak faham boleh tanya kwn kan...Tapi!!! ada juga yg tak boleh nk study group sbbnya mungkin tak biasa dgn suasana mcm itu kot..terpulang la pada selera study masing-masing yeee...ingat!!! study group jgn ramai sgt member,kalau dalam 3@4 org okay la....tahu saja la kan,kalau dh ramai sgt mmg bukan study tp jadi persidangan parlimen la pula..hehe...

Ini saja yg aku dpt kongsikan,nanti kalau ada lagi...aku tambah la yeee...Harap bagi input pada sesiapa yg sudi baca...
Sekian...:)

Monday, 15 August 2011

Cinta Muka Buku???

 Bab cinta lagi nampaknya entri aku hari ini...hahax...hari ini hari aku bersama cinta kot...tak kisah la kan...Dh jadi lumrah buat manusia untuk bercinta kan...Lihat dari tajuk tahu kan 'Cinta muka buku' nyanyian adik kita NajwaLatif...yg tengah hangat diputarkan di radio2 dlm Malaysia...Aku saja nk kongsi ttg Cinta Online...
 Cinta dtg tak kira dari mana kan,asalkn seseorang itu boleh terima seikhlas yg mungkin...Ramai yg bercinta dari sumber online ini seperti laman sosial Facebook atau myfriends2u ,ada antara mereka sampai ke jinjang pelamin pun...Bagi aku la kan kalau nk cinta online ni...
1.Hati kena ikhlas
Tak ada niat buruk dalam perkenalan
2.Jangan terlalu gelojoh
kena byk bersabar dlm perkenalan,jgn 1hari kenal dah nk ajak jumpa ke...ambik masa utk kenal...
3.kena hati-hati pada first time jumpa
Bukan apa kena selalu berjaga-jaga,jgn pergi jumpa sorang2 yeee..ajak la kwn utk temankan...
4.Jangan percaya 100%
yg ini kalau pada awal perkenalan,kena ada rasa curiga jgk la...tak leh r terlalu cepat percaya yeee...
5.Kalau dh rasa serasi...
Masuk la meminang yee...jgn tunggu lama2 nanti dikebas org...hehe...
So bercinta secara online bukan sesuatu yg asing lagi pada zaman sekarang ini...yg penting ikhlaskan hati dan berdoa la pada yg satu agar kita dijodohkan dengan insan yg terbaik...
Setakat ini saja entri ini...bercinta la dengan seseorang itu kerana Allah...pasti cinta kita akan diberkati...insyallah...

Entri ini dari pengamatan aku pada Cinta Online...Selamat Bercinta !!!...:)

Sunday, 14 August 2011

Tahniah!!! Datuk Lee Chong Wei

Tahniah Datuk Lee Chong Wei walaupun kalah pada Lin dang sebentar tadi tapi semangat juang yg tunjukkan Datuk Lee mmg tinggi...sehingga mengheret Lin dang ke set perlawanan ke-3...
Gmabar hiasan



 Nasib lebih menyebelahi Lin dang yg berjaya memenangi set ke-3 dengan 23-21...
Sedikit menghampakan rakyat Malaysia tapi dengan semangat juang Datuk Lee kita boleh akur bahawa semuanya berpihak pada nasib...

Tunggu lagi untuk kejohanan ini lagi 2 tahun bagi menebus kekalahan yg pada masa itu Datuk Lee telah menjangkau usia 31 tahun...
Malaysia Boleh!!!

Walau kau bukan milikku tapi Aku tetap doakn yg terbaik utkmu


Tajuk entri mcm jiwang je kan...hahaz...Saja nk isi masa lapang sambil tunggu nk berbuka...

Entah kenapa aku rasa nk buat entri mcm ini...huhu...Semua pernah rasakan cinta ditolak?...dek kerana si dia dh berpunya,tak pun kerana dia belum ready...
Bagi aku la jgn terlalu taksub la dgn perasaan mcm ini...memang semua tahu DNa Cinta ini tak sama dgn yg lain,tapi mungkin bukan jodoh kita dengan si dia kerana Tuhan telah sediakan Lagi sorang si dia yg lebih baik dari yg sebelum ini...

so just doakan yg terbaik utk si dia yg dulu walaupun dia bukan kau miliki...















Cinta yg paling penting dan tak pernah ditolak adalah 'CINTA Pada Allah swt...Kejar Cinta Allah selagi kita di dunia ini...Jika cinta Allah kita berjaya insyallah Cinta kita pada manusia dan yg lain akan kita berjaya...Insyallah...Aku Cintakan kau D

Cepat tempah baju utk raya(wanita sahaja)...SINI
tempah hanya smpai 15/ogos...


Friday, 12 August 2011

Tips Menjaga Puasa

Puasa pada bulan Ramadhan ini byk juga dugaannya kan walaupun syaitan telah dirantai,..Nafsu musuh kita kalau time Ramadhan...Perbanyakkan amalan baik dan Jauhi apa yg jahat boleh elak dari puasa kita Kurus...huhu...SO jaga la puasa kita dari hanya puasa boleh letih saja tapi kurang pahalanya...bawah ini antara tipsnya...

Klik Gambar utk lebih besar
 Credit gambar dari IKRAM yg aku jumpa semasa search kt Google...Menarik dan ringkas...selamat beramal !!!

Thursday, 11 August 2011

Tips Merancang Aktiviti

Bulan pose mcm ini,mesti ramai yg rancang nk berbuka dgn kwn2 kan...Maklumlah lepas saja SPM,mmg serius ssh !!! nk jumpa...So kalau buat aktiviti mcm boleh r lepaskn rindu yeee...hehez...
Aku nk bagi tips sikit kalau merancang nk buat sesuatu aktiviti...

1.Leader mesti Gempak!!!
Leader mesti seorang yg bertanggungjawab dan kalau boleh lelaki sorang n perempuan sorang,bukan apa senang nk contact kawan lelaki dan perempuan....Leader jgk kena bagi komitmen lebih masa dan tahan maki...hahaz...

2.Masa mesti sesuai
Buat time ramai kawan2 yg cuti...tapi kalau yg tak boleh pergi tu nk buat mcm mana kan...So pilih r time cuti semester atau cuti umum ke hari minggu ke...yg ini kena guna suara majoriti dari kawan2 supaya ramai yg boleh datang...

3.Kenderaan mesti cukup
Yang ini agak penting kalau buat aktiviti di tempat yg jauh dari rumah kawan2...rancang r samaada nk konvoi naik moto ke,kereta ke...dan kalau sesiapa yg nk pergi sendiri,up to him/her...

4.Buat Survey tempat untuk aktiviti
Ikut la nk buat di mana saja pun,yg penting kena survey dulu...kalau macam buat majlis makan2,kena la tempah dulu yeee...nanti terkezut Tuan kedai...hahaz.....Kalau bajet ada lebih boleh buat di hotel...mmg mudah la...kena tempah saja....

5.Buat discussion dengan kwn2
kena dapatkan kata sepakat,tak kisah la nk discuss kat mana pun tapi kalau sekarang yg paling mudah MukaBuku(FB) la...sebab semua org ada FB kan sekarang ini.....Buat saja group untuk kumpulkan semua kawan2 lama...


Setakat ini la dulu tips dari aku...Nk ambil kesempatan nk ucap trimas dan syabas pada leader aktiviti berbuka pose awok2 aku(SPM 06)...

Tempat:Area Kijal/Paka dan Mesra Mall
Tarikh:12 ogos 2011
Masa:3.30pm(berkumpul)

Ni dia Leader...

Yupie
    G-hah




 






Wednesday, 10 August 2011

The best Cartoon !!!

Semua tahu kartun komersial pertama ialah Mickey Mouse kan...dari perintis itu menerbitkan pelbagai kartun yg ada sampai sekarang ini...
Banyak r kartun2 yg aku minat,yg mungkin semua orang minat jgk...Antaranya:
1.Dragon Ball
Sebab kartun ni lah aku byk ponteng sekolah dulu...hahaz...
2.Doraemon
 Kartun ni mmg fav r,mmg kelakar...Kan best kalau dapat bela Doraemon ni kt rumah....hehe....

3.Ninja Boy
Kelakar dan ada jgk tahu pasal kungfu sikit2...kalau tengok mmg gerenti tak bosan r...
4.Final Fantasy
Kartun yg paling terbaik pernah aku tgk,dengan CGI yg gempak habis !!!..dh mcm betul animasi kartun ini...

5.Upin Ipin
Animasi Malaysia yg terbaik!!!..yg menjadi pengerak kepada karya2 animasi baru yg lebih berkualiti...

6.Detective Conan
Kartun yg bagus utk ditonton...penyiasatan yg kreatif dan ada logiknya...Buat penonton berfikir secara santai...

7.Keluang Man
Antara kartun awal Malaysia yg popular...agak2 Keluang Man tak nak buat comeback ke???...hehe...

8.Usop Sontorian
kisah budak2 kampung dengan pelbagai aktiviti yg menarik...byk teladan dan pengajaran dari kartun ini

9.Kampung Boy
Hasil karya Datuk Lat yg menjadi perhatian dunia...Diterjemahkan bukunya dalam pelbagai bahasa...

Nampaknya yg ini saja kot...walau masih byk kartun yg ada dalam dunia fantasi kartun ini...hehe...yg tersenarai itu adalah antara kartun2 yg masih aku ingat mengikut selera mata aku...hahaz...

Sumber dari Aku...

Saya Anak Malaysia 2011 Music Video [Official]

Sempena hari merdeka yang bakal disambut serentak dengan Hari raya Aidilfitri...Raya raya jgk...Merdeka pun sambut sekali r...hehe...


Lirik Lagu Saya Anak Malaysia 2011-Download lagu ini

INTRO
ADLIB
[Hafiz & Najwa]
VERSE 1
[Adira]
1957 bulan 8 kita merdeka
Setelah dijajah oleh orang Inggeris, Kamikaze dan Portugis.
ADLIB
[Hafiz]
VERSE 2
[Hafiz & Adira]
Dari Perlis ke Kota Kinabalu rakyat bersatu dan maju,
Bumi bertuah hasil melimpah siapa rajin hidup mewah
CHORUS
[Azlan & The Typewriter, Hazama, Adira, Hafiz, Fina, Altimet, Aizat, Najwa, Phoebe, Mei Yan, Jason & Aanantha]
Saya Anak Merdeka x 4
VERSE 3
[Altimet]
Sedikit masa harus diluangkan, fikirkan sebentar apa yang dijuangkan
Adakah merdeka sekadar laungan, merdeka semuanya keluar gaungan
Merdeka lebih dari tiga jeritan, merdeka bebas dari kesempitan
Pemikiran, otak, akal, minda mungkin tiba masa definisinya di pinda
VERSE 4
[Aizat]
Hujan emas dinegeri orang, Hujan batu dinegeri kita
[Azlan & The Typewriter]
Walaupun cantik negeri orang, tentunya Malaysia cantik lagi!”
RIFFS
VERSE 5
[Najwa]
Dari Perlis ke Kota Kinabalu rakyat bersatu dan maju,
bumi bertuah hasil melimpah siapa rajin hidup mewah”
CHORUS
[Azlan & The Typewriter, Hazama, Adira, Hafiz, Fina, Altimet, Aizat, Najwa, Phoebe, Mei Yan, Jason & Aanantha]
Saya Anak Merdeka x 4
ADLIB
[Najwa]
VERSE 6
[Fina & Aizat]
Melayu, Cina, Iban, India, Kadazan Portugis pun ada…
ADLIB
[Altimet]
[Fina & Aizat]
Semua kaya dengan budaya dibawah kibaran satu bendera.”
CHORUS
[Azlan & The Typewriter, Hazama, Adira, Hafiz, Fina, Altimet, Aizat, Najwa, Phoebe, Mei Yan, Jason & Aanantha]
Saya Anak Merdeka x 4
VERSE 7
[Hazama & Azlan & The Typewriter]
Hujan emas dinegeri orang, Hujan batu dinegeri kita.
[Hazama , Azlan & The Typewriter & Aizat]
Walaupun cantik negeri orang, tentunya Malaysia Cantik lagi!
RIFFS
ADLIB
[Hazama]
VERSE 8
[Hazama]
Melayu, Cina, Iban, India, Kadazan Portugis pun ada…
[Hazama & Azlan]
Semua kaya dengan budaya dibawah kibaran satu bendera…
CHORUS
[Azlan & The Typewriter, Hazama, Adira, Hafiz, Fina, Altimet, Aizat, Najwa, Phoebe, Mei Yan, Jason & Aanantha]
Saya Anak Merdeka x 4
ADLIB
[Azlan & The Typewriter, Hazama, Adira, Hafiz, Fina, Altimet, Aizat, Najwa, Phoebe, Mei Yan, Jason & Aanantha]
Saya Anak Merdeka ”
OUTRO
[Azlan & The Typewriter, Hazama, Adira, Hafiz, Fina, Altimet, Aizat, Najwa, Phoebe, Mei Yan, Jason & Aanantha]
Saya Anak Malaysia
SAYA ANAK MALAYSIA 2011
Azlan The Typewriter, Hazama, Adira, Hafiz, Fina, Altimet, Aizat, Najwa, Phoebe, Mei Yan, Jason & Aanantha



Bangun Bangun Sahur ooiii !!!

Aku baru lepas je sahur tadi...hari ini sengaja nk try sahur awal sambil2 menikmati keindahan tengah malam di tepian pantai...cewah...hehe...Sahur awal atau lewat atas kehendak masing2 r yeee tapi yg paling afdal ialah melewatkan sahur...Banyak hikmah kita disuruh bersahur...Ingat !!! tiap2 sesuatu itu ada sebab2 dan hikmahnya....


 Renungan dari Hadis:

Di antara sunat puasa yang sering dipandang ringan oleh ramai umat Islam kini ialah bersahur. Bersabda Nabi saw:
“Makan sahurlah, kerana makan sahur itu berkat.”
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dalam hadis lain, Nabi bersabda:
“Bersahur itu berkat maka janganlah kamu tinggalkan, walau seorang di antaramu hanya meneguk air. Kerana Allah dan para malaikatNya akan mengucapkan selawat kepada orang-orang yang bersahur.”
(Hadis Riwayat Ahmad) 

Antara hikmah bersahur:
1.memberi kekuatan kepada yang berpuasa
2.besar ertinya pada kita ialah sahur memberi peluang untuk mendapat ucapan selawat dari Allah dan para malaikat
3..hikmah yang besar dari sahur yang lewat ialah ia akan memastikan kita berjaga di penghujung malam menjelang subuh, satu saat yang amat mustajab untuk berdoa
4.memastikan agar kita dapat solat subuh di awal waktunya, satu amalan yang amat disukai.

Menurut sebuah hadis dari Abu Mas’ud al-Ansari:
“Bahawa Rasulullah saw melakukan solat subuh di saat kelam pada akhir malam (di awal waktu subuh), kemudian pada kali lain dilakukannya ketika hari mula terang. Setelah itu solat tetap dilakukannya pada waktu gelap tersebut sehingga beliau wafat, dan tidak pernah lagi di waktu hari telah mulai terang.”
(Riwayat Abu Daud dan Baihaqi)

Sekadar hiasan

 Wallahua’lam…… 

 Sumber dari http://indahkhairani.wordpress.com/2009/09/04/hikmah-bangun-sahur/

Tuesday, 9 August 2011

Siapa Mak cik Sitt-Alwuzara???

Berita yg tengah hangat sekarang ini diperkatakan seluruh warga online Malaysia...Memang kurang ajar punya org la...menghina Nabi Muhammad saw dan agama suci Islam...


Mak cik Sitt-Alwuzara

Nk tahu lebih lanjut siapa dia yg lahaknat ni???tekan link bawah ni...yg di bongkar oleh kumpulan hackers Gaysec...
http://www.informasi.my/panas-akhirnya-terbongkar-rahsia-hajjah-sitt-alwuzara/


Dan bawah ini pula  adalah maklum balas dari mak cik ni setelah terbongkarnya maklumat dirinya...Mengamuk habis mak cik ni !!!...Ada aku takut???...hihi....

Klik utk lebih jelas

aku doakan mak cik mendapat balasan yg setimpal dari Allah...dan pada pihak berkuasa harap mengambil tindakan...

Sunday, 7 August 2011

Jojie Bertudung

Sejak akhir-akhir ini ramai pulak artis yang berhijrah yeee...Alhamdulillah...:)...yang terbaru Jojie iaitu kakak kepada ratu rock Malaysia, Ella...Gambar yg dimuat turun di laman sosial Twitter dan Facebook...


Sweet sgt kan
Ramai yang memuji dengan penghijrahan ini...moga2 dapat berkekalan sampai bila-bila yeee...Insyallah...

Sumber dari malay.upto.net

Saturday, 6 August 2011

KL Gangster bikin panas...!!!

Video-video ini hasil dari penangan cerita Kl Gangster...dieorang ni boleh dikatakan kreatif r jgk,ada jgk humor plak tu so best r nk layan...hehe....Bagi aku lakonan boleh diperbaiki lagi r....so layannnn yeee....





2CELLOS (Sulic & Hauser) - Smooth Criminal



AKu layan giler r tgk video ni.....Pro giler.....lyn yeee....hehe...

Real Madrid 7-1 Guangzhou | Amistoso 03/08/2011 Pretemporada 2011/2012 |...



Real madrid membelasah cukup2 Guangzhou...hehe...layannnnn

Chivas Vs Barcelona 4-1 Highlights 08/03/2011




Kekalahan teruk kuasa besar liga sepanyol....huhu....ketiadaan lionel Messi amat memberi kesan pada pasukan Barcelona....layan la video ni....gol2 jaring yg cantik !!!

Wednesday, 3 August 2011

Solat Terawih...



Apa mcm terawih?...Buat berapa rakaat?8 rakaat@20 rakaat?...Aku ada baca tadi....kata ustaz itu tak kisah la berapa rakaat yg dibuat,asalkan dgn hati yg ikhlas...dan mengikut kemampuan masing-masing...

Hadis-hadis yang menyentuh mengenai jumlah bilangan rakaat solat sunat yang dilakukan oleh rasullulllah s.a.w.antara hadis tersebut:
1) Dari JABAR BIN ABDULLAH
Beliau bersolat bersama-sama Rasullullah s.a.w sebanyak 8 rakaat.

2) Dari ABU SAMAH BIN RAHMAN
Bertanya kepada Aisyah r.a .Aisyah berkata kepada abu samah yang Rasulullah s.a.w bersolat sebanyak 8 rakaat di rumah

3) Dari IBNU HIBBAN
Beliau berkata sesungguhnya Rasulullah bersolat dengannya sebanyak 8 rakaat


Adalah afdal untuk sembahyang 20 rakaat kerana sesungguhnya pada bulan Ramadan yg mulia ini banyak ganjaran yg tersedia bagi sesiapa saja yg rajin beribadah ikhlas kerana Allah swt...

Hipotesisnya semakin byk kita beribadah semakin byk ganjaran yg kita perolehi...Tepuk dada tanya Iman...


Info ttg solat terawih klik bwh ini...
SOLAT TERAWIH


Aku sekadar berpesan....wallahua'lam.

Berpuasa ajar kita....

Dah masuk hari ketiga hari ini kita berpuasa...apa mcm semua?...still ok kan?...kita kan hebat...hehe...Steady Aku!!!...haha...Aku dalam 3 hari ini kurang best jgk berpuasa sbbnya aku demam...mmg agk keletihan yg lebih dari biasa...huhu...sabar saja yg aku tahu utk aku hadapi semua ini...Mari kita berfikir sejenak bagaimana saudara kita di Africa,serantau arab dan seluruh dunia lain berpuasa???...Nampaknya mereka lagi daif dan lagi susah puasanya...aku tgk di berita dunia,mmg sedih...semcm contoh di Africa makanan mmg sah2 tak cukup kan,dgn cuaca yg tak menentu lagi...Sedih!sedih!sedih!...inilah salah satu pengajaran puasa kita,mengingat pada golongan yg susah dari kita...jangan igt kita saja yg susah...igtlah bahawa ada lagi yg lebih susah dari kita....Renung2 kan...

gambar hiasan
setakat ini dulu seleksi ingat !!!...sekadar berpesan-pesan...Selamat berbuka yeee...