Wednesday, 3 July 2013

Kelam Kabut Interview

Entri ini aku nak cerita pasal interview aku hari tu..Hari ahad (30 Jun 2013)..

Lokasi : Kerteh,Terengganu.
Waktu : 11.00 am.
Kelayakan : Tahan maki dan berkasut sukan.

(Info atas saja ditulis..hehe..)

Aku tulis entri ni sebab nak bagi pengajaran pada korang semua yang baca, jangan jadi macam aku..

Hari tu macam biasa la kan bangun pagi gosok gigi guna kodomo lion, lepas itu solat subuh..aku dah terbiasa kalau lepas syuruk subuh memang nak rehat sekejap, nak lelapkan mata..(jangan ikut)..lepas ini memang nak berubah..(nekad)..

1 jam lebih kemudian ada la call dari company tu..dia cakap kena datang lagi awal untuk sesi interview pukul 10.00 am..time ni la start kelam kabut...huhu..Bangun je mandi2x lagi, cari tali tie, pakai kemas2x..pahtu Resume tak print lagi..kena la print...lagipun bukan salah aku, patutnya HR kena Call aku lagi awal beritahu yang salah seorang tak dapat datang so aku la jadi ganti tempat dia tu.. :(

ayat pun dah macam kelam kabut..hehe..

Memandangkan motor aku masih syok stay kat johor...kena la aku pergi dengan My parents yang tercinta..Hari itu kereta ayah aku pecut selaju yang mungkin kalau kereta polis ada pun memang tengok saja la sebab tak sempat nak kejar..haha..laju bebenor..

Maka sampai la kat lokasi, ambik pas masuk semua..lepas pergi jumpa receptionist..dia cakap panel interview dah merajuk so kena rehat dulu..haha..(yg ni aku tambah sendiri)..kena la aku tunggu sampai pukul 11.00 am..

Bila dah nak mula interview aku pun kena la panggil " are you ready? "..Puan A cakap kat aku...Aku dengan selambanya cakap "yup, saya dah ready"..opppsss sebelum itu..Puan A tegur aku ready apa kalau rambut panjang ni, kasut bukan kasut pejabat...???..kan dah kena atas muka..hehe..

Kasut ini la aku pakai wat pergi Interview..hehe..

 Aku macam biasa memang selamba je la..Mujur la aku dimaafkan..sebab memang tak sempat nak potong rambut, nak cari kasut lain apa semua..kena la aku beleber .. tp rambut aku sebenarnya tak la panjang sangat kot...HAHA .. Padam muka !
lepas itu time interview pun aku jawab apa yang tahu dan buat yang terbaik la.,dekat sejam lebih juga aku dalam bilik itu kena interview..akhirnya..(sambung lagi lepas ini)

The moral of the story :
-Get well prepare kalau nak pergi interview apa-apa pun..
-Please pakai kemas untuk interview, kalau rambut panjang kena potong !
-Make sure pakai kasut yang betul bukan kasut sukan..ok !
-Bangun awal tiap-tiap hari, bukan untuk hari interview saja !
-Study apa-apa yang berkaitan bidang kerja yang kita mintak..
-Yakin dan bercakap jelas dalam interview..

sampai sini dulu kisah aku...Tawakkal pada Allah dengan apa yang telah terjadi dan akan terjadi...



Post a Comment