Sunday, 18 December 2011

What I Learned from My First Interview

English Education - Betul apa yang dikatakan Usop Wilcha...hehe...memang penting kuasai English sebagai kelebihan kita untuk berkomunikasi semasa interview kerja atau interview nk masuk institusi pengajian...kelebihan untuk lebih diberi peluang yang luas untuk kerja...lagi bagus kalau kuasai bahasa ketiga macam Bahasa Jepun, Bahasa Mandarin...

Knowledge is the best way to speak for you - Bila saja kita ada Knowledge(ilmu)...memang mudah untuk kita goreng apa saja yang ditanyakan semasa interview...Jawapan Spontan yang bernas akan keluar dengan bersahaja kalau kita penuh ilmu didada...

Get to Know little information about the company you apply - Memang perlu untuk kita tahu serba sedikit dengan company yang kita apply...Untuk kita menampakkan minat yang lebih untuk berkhidmat dengan syarikat tersebut...Sama Macam seorang Boxer yang perlu tahu kelebihan lawannya untuk tahu kelebihan dan kekurangan sebelum bertarung digelanggang...

First Impression is important - Penting untuk kita dilihat menarik pada pandangan pertama macam juga macam nak keluar 'first date' dengan awekz..hehe..Semestinya kena berpakaian kemas dengan gaya,mutu dan keunggulan...Supaya tampak berkeyakinan untuk diambil kerja...

Be calm when in interview session - Kalau hati tenang , otak pun berfungsi dengan relevan...So penting untuk kita 'cool' je semasa interview...Baru soalan ditanya lembu, dijawab lembu ...bukan ditanya lembu tapi dijawab ayam..hehe..(kata2 Ustaz aku masa kat U)...

Aku n my buddy tunggu turn..hehe..
Yang last sekali kena la kita berserah dan tawakkal pada Allah swt, berdoa la supaya diberikan apa yang kita hajati...Insyallah...

p/s: 9jam tunggu interview semalam...memang letih tapi berbaloi dapat rasa experience ni...
Post a Comment