Tuesday, 16 August 2011

Study !!!....Dont Stado !!!....

Di malam yg indah ini nk kongsikan sikit bab Study...Study is Belajar...So Fokus utk study saja...semasa study jangan time tu juga nk online Fb la...nk main Msg la...Nk makan ke apa...Jangan !!!....When you do something,just concentrate on that thing only....Cewah...ckp org putih plak...hahax....Tapi !!!...ada Subjek yg kita boleh buat time tgk tv@dgr radio ke...kalau bagi aku subjek Math la,Calculus ke apa...Its okay kalau sesuai dgn jiwa korang...(",)....Study selagi termampu...Baca pula tips kt bawah ini yeeee....


Tips Study:
1.Pilih waktu yg sesuai...
Memang penting utk kita pilih waktu yg sesuai dgn jiwa masing2...Biasanya time malam dan Pagi time paling best kalau nak study...tp time paling proaktif utk otak manusia adalah pada waktu pagi,selepas subuh jgn terus tidur yeee!!!take time for study...
2.Fokus pada satu subjek...
Dalam satu2 masa tu mesti fokus pada satu subjek saja,kalau tak memang akan hilangkan fokus untuk study dan hilangkan mood utk study bcoz terlalu byk utk tumpukan pada apa yg kita nk study...
3.Study dgn kadar yg sesuai
Jangan study sampai 1jam@2jam tanpa henti...otak nk relax juga beb!...take a rest lepas 35 minit study...tp jgn lama2 sgt rest yeee...nnti mmg dh tak balik2 kat meja study...huhu...rest la dlm 5 minit saja,buat apa yg patut,minum ke apa...
4.Position time study...
Yg ini memang penting juga la...jgn study dalam baring@meniarap...Confirm mengantuk la kalau position macam ini....Position kena duduk macam biasa la,duduk atas kerusi,lepas tu guna meja study la kan...hehe...Mengikut apa yg aku tahu position macam ini,mudah utk ilmu yg kita study tu masuk dalam otak kita.....
5.Study in Group...
kalau study group ni mmg mudah utk buat perbincangan ke apa,kalau tak faham boleh tanya kwn kan...Tapi!!! ada juga yg tak boleh nk study group sbbnya mungkin tak biasa dgn suasana mcm itu kot..terpulang la pada selera study masing-masing yeee...ingat!!! study group jgn ramai sgt member,kalau dalam 3@4 org okay la....tahu saja la kan,kalau dh ramai sgt mmg bukan study tp jadi persidangan parlimen la pula..hehe...

Ini saja yg aku dpt kongsikan,nanti kalau ada lagi...aku tambah la yeee...Harap bagi input pada sesiapa yg sudi baca...
Sekian...:)
Post a Comment