Monday, 29 August 2011

Tips Balik Kampung...

ooooo...Balik kampung....oooo...balik kampung.....Balik kampung memang best la kan...dah mula musim balik kampung ini...Ada yg balik dgn Bas,Motor,Kereta dan apa2 pun la...Asalkan selamat sampai sudah la yeee....hehe....Apa yg Penting kena selalu hati-hati bila dijalan raya...jangan!!! ingat jalanraya ni litar Sepang utk berlumba pula yeee....

Aku bagi tips utk balik kampung...
 
1.Time ingat Time tu kita kena ambik...
   yg ni mmg biasa berlaku dgn aku...mula2 tu igt nk ambik barang itu ini tapi bila dh kita tangguh utk ambil mmg tak ingat la...So ingat!!!ambil sementara ingat...kan ada yg lupa baju raya...hahax

2.Packing barang awal2 yeee
   yg ni mmg utk memudahkan kita dan bagi melancarkan persiapan nk balik kampung...kalau packing awal2 baru tak kelam kabut kan so kita akan lebih tenang dan nanti tak ada la habis org kena marah kalau tersilap sikit saja...hehe...

3.Jgn!!! lupa servis kereta...
   yg ni mmg penting utk perjalanan kita lebih lancar...yg penting utk keselamatan kita dalam perjalanan,selamat pergi selamat sampai...kalau rasa servis kat kedai agak mahal boleh buat sendiri pun tak apa...check aspek yg penting seperti tayar,enjin dan lain2 yg penting...

4.Pastikan cukup tidur utk memandu...
   tidur penting supaya kita berfikir waras dan be alert dengan jalan semasa memandu dijalan raya...kita ni bukan la robot kan so memang memerlukan rehat yg cukup...dan kalau time memandu rasa mengantuk,take your time...berehat la kat tepi2 jalan,tak pun berhenti di kawasan perhentian yg disediakan...

5.Fokus pada pemanduan...
   time memandu tu jgn la time tu jgk nk htr mesej la,nk call org la...guna la handsfree kalau perlu sgt utk call org yeee...Igt!!! jgn lupa pakai seat belt(bkn sbb tak kena saman saja) tapi mmg penting utk keselamatan kita...

Setakat ini saja dulu moga2 dapat sedikit input ingatan pada kita...SELAMAT BALIK KAMPUNG !!!
Gambar hiasan:jgn jadi mcm ni!!!...hehe...

Post a Comment